Caries

​Caries kendes bedre som "huller i tænderne", og skyldes opløsning af tanden.

Behandlingen afhænger af hullets størrelse. Hvis hullet er er overfladisk eller kun går lidt ind i tanden vil instruktion i brug af tandtråd, bedre tandbørstning eller fluorpensling være behandlingen. Ofte er en lakering af fladen også nok til at hindre, at hullet bliver dybere. Hvis hullet bliver dybere, er man nødt til at fjerne det opløste tand og lægge en fyldning.

Caries i en tand - Hul i en tand.

​Hvis hullet blivet meget dybt og giver smerter kan den nødvedige behandling blive rodbehandling eller tandudtrækning.

Derfor er tidlig diagnostik(fund) hos sin tandlæge vigtigt for at undgå, "at blive boret", rodbehandling eller at miste tænder.

Man tager bitewings(røntgen) hver 2-3 år, for at diagnostisere begyndende huller, samt finde behandlingskrævende huller inden de bliver for dybe.

Idag er plast det mest anvendte fyldningsmateriale, da sundhedsstyrelsen kun giver tilladelse til at anvende sølvamalgam i få tilfælde. Dette skyldes, at sølvamalgam forurener i miljøet, og kan være skadelig for kroppen. Desuden er der større risiko for, at tænder med sølvamalgam knækker, da de med tiden udvider sig og medfører spændinger i tanden med smerter som følge.

Plast er idag meget holdbart.

Læs mere om caries på tandlægeforeningens hjemmeside her »

Billeder af klinikken